2015. március 4., szerda

De mi is az a teljesítménytúra?



Mostantól a szerdai és nem kizárt, hogy a pénteki bejegyzéseket teljesítménytúrás kalandjaimnak fogom szentelni. Mielőtt azonban ebbe belevágnék, szükségszerűnek érzem, hogy valami magyarázatot adjak a fogalomra: mi is lehet az a teljesítménytúrázás.

Sétálni bármikor, bárhova elmehetünk, de ezt megspékelhetjük valami plusszal is, amitől már igazi sporteseménnyé válik egy egyszerű családi kirándulás. Mitől válik teljesítménnyé egy túra? Két fő szabályt lehet felsorolni: adott útvonalon, adott időre végigérni. Rövidíteni, letérni, levágni nem érdemes, mert az útvonal megadott pontjain úgynevezett ellenőrző pontok vannak, s ha ezt kihagyod, akkor sajnos jutalom sincs. A célban ugyanis oklevél és kitűző várja a sikeres teljesítőket.


Hogy vágj neki? Egyszerű. Először is szerezz egy kényelmes, bejáratott cipőt. Ez persze minden kirándulás alapfeltétele, de azért nem árt megemlíteni. Aztán látogass el a Teljesítménytúrázók Társaságának oldalára, ahol a túranaptár fülre kattintva egy sor eseményből lehet választani. A kínálat tényleg hatalmas, minden hétvégére jut legalább két-három, de inkább öt-tíz túra, az ország legkülönbözőbb pontjain.


Vannak klasszikus túrák, mint a Kinizsi 100-as, de persze ez sokaknak csak álom. Kezdetnek bőven elég egy maximum 10 kilométeres távot kinézni. Most már csak el kell menni a rajt helyszínére, és kifizetni a nevezési díjat. Ezért az összegért kapni fogsz egy itinert, melyen a túra útvonala látható. Ezt vagy térképrészlettel, vagy leírással, esetleg mindkettővel egyszerre szokták megoldani. Ezen a lapon vannak azok az üres rubrikák is, ahová az útvonal során a pontőrök pecsételni fognak, igazolva, hogy valóban nem csaltál. Hosszabb túrákon etető, itató pontok is találhatóak itt, mindenféle csemegével, amire a megfáradt vándornak csak szüksége lehet.

Tehát kezünkben az itinerrel nekivághatunk az útnak. Figyelem: az itinert nem tanácsos elveszíteni, mert onnantól a szervezők kegyére vagy bízva, hogy elfogadják-e a teljesítést. Nem árt kicsit böngészgetni a térképet sem – legyen az akár a kapott papíron, legyen hagyományos turistatérkép, esetleg GPS –, hogy tulajdonképpen milyen szinteket is kell megmászni. Eddig kétféle emberrel találkoztam: vannak akik hegynek fel, mások hegynek le tudnak jobban haladni. Azért jó tudni, hogy mi melyik csoportba tartozunk, mert utunk során elsősorban az órával vagyunk versenyben. Lehet egyes szakaszokon tötymörögni, s akár geoládákat is keresni, ahogyan azt András barátommal tenni is szoktuk, csak ezt addig lehet megtenni, amíg tudjuk, hogy a késedelmeket be tudjuk hozni.


Az egésznek talán ez a legnagyobb szépsége, tudni kell előre látni, hogy hol, mennyi pluszt lehet a terepen hagyni. Nem árt azt sem tudni, hogy nagyjából egy óra alatt hány kilométert vagyunk képesek megtenni. Én például átlagban öt kilométerre vagyok képes, de ezt sok minden befolyásolhatja. Nagyon sietni sem érdemes, mert az ellenőrző pontok általánosan hat kilométer/óra sebességre nyitnak ki. Ha úgy érünk oda, hogy a pont nem nyitott még ki, akkor kénytelenek leszünk megvárni. Aki tehát gyors, az semmiképpen se az elején induljon el. (A rajtoltatásra általában két óra van, tehát mondjuk reggel 8-tól 10-ig lehet útnak indulni. Azon túl már csak saját idő terhére engednek el, azaz a limitidőnél kevesebb marad a teljesítésre.)

Nagyon rémisztően hangzik? Hidd el, nem az. Ezért is érdemes elsőként rövidebb távot választani. Ezek amolyan családos távok, 10 kilométerre mondjuk négy órát adnak. Ez egy egészséges embernek fél lábbal is teljesíthető. András barátommal egy alkalommal nekünk ebbe még egy kiadós ebéd is belefért félúton. Nem egyszer láttunk családokat nagyobb, vagy akár kisebb gyerekekkel is nekivágni. Ha a gyerkőcöknek sikerül legyűrni időn belül a távot, akkor neked miért ne jöhetne össze? (De elárulom, ha a 10 kilométert is sokallnád, találni nem egy, ennél is rövidebb, akár csak 4 kilométeres távot is, olyan csomagban, ahol még az idővel sem kell számolnod, elég, ha a délutáni zárásra beérsz.) Szóval mozdulj meg, s próbáld ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése