2015. március 7., szombat

Nőnapra szeretettel - Fotókkal



A téltemető a tavasz megérkezését jelzi (Fotó: MTI, Balázs Attila)

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a mai posztban, nem akartam most nagy melót vele. Több kezdeti variáció is született, de ezeket végül elnapoltam későbbre, hiszen az alkalom adta magát. Holnap nőnap, és a sajátomon kívül ráleltem néhány gyönyörű felvételre is.

Nőnap kapcsán jöjjön hát egy virágcsokor. Nemrég mutattam meg a kertünkben nyíló virágokat, s most mit látok a Távirati Iroda hírei között? Virágzik a téltemető Szatmárban. Nosza, meg is írom. Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy a XIX. században, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon, Kende és Kölcsey család által kialakított kastélypark angol mintára, a Szamos folyót kísérő puha- és keményfa állományú ligeterdő helyén, az eredeti fafajtákat megőrizve épült.


Friss kép a mi saját téltemetőnkről

A népi időjóslás szerint a téltemető virágzása a tavasz megérkezését jelenti. A télikének is nevezett virág sárga virágszőnyeget hoz létre a fák között. „A téltemető virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, tőlevelei szeldeltek, rendszerint héttagú osztatúak. A növény tüsző termést hoz, ami még tavasszal beérik. Magvait a hangyák terjesztik, cipelik magukkal a fák között és sokat széthagynak a területen” –olvasható a távirati iroda cikkében.

A téltemető hazánkban védett, gumós, mérgező növény, tavasz végére valamennyi része a föld alá húzódik vissza, s ott várja a következő tél végét, hogy ismét szirmot bonthasson. Kertünk téltemetői ettől az állapottól még távol állnak, továbbra is sárga szirmokkal virágoznak.

Januárban, Sopronban már virágzott a hóvirág (Fotó: MTI, Nyikos Péter)

Közmédiás virágcsokrunk következő darabja egy Ecseg közelében virágzó bürökgémorr, mely még karácsonykor került lencsevégre. Ezzel némileg azt is jelezve, milyen kemény telünk volt. Tényleg, emlékeztek a december 24-ei tavaszi időre? A Wikipédia szócikke szerint a bürökgémorr nevét hosszú, gémcsőrre emlékeztető terméséről, valamint a bürökhöz hasonló leveleiről kapta. Kertekben, szántón, száraz gyepekben, utak mentén gyakori gyomnövény.

Karácsonykor Ecseg közelében a bürökgémorr is virágba borult (Fotó: MTI, Komka Péter)

A hóvirág ilyenkor úgyis nagy sláger és védett, szóval jöjjön inkább egy kép és néhány szó szintén a Wikipédiának köszönhetően egy tarka sáfrányról. A nősziromfélék családjába tartozik, hazánkban szintén védett. Hagymagumós évelő növény, tőálló levelei keskenyek, szálasak, kihegyezett csúcsúak, közepükön két fehér hosszanti csík fut végig. Ugyancsak tőálló virágai hosszúkás-harang lakúak. Lepelleveleinek színe a fehértől a halványliláig terjed.

Mindezekhez még csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy boldog nőnapot minden idetévedő női olvasónak!

Tarka sáfrány február végén (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése