2015. március 13., péntek

Ilyen volt a Moszkva tér - februárban


Két hónapja még itt lehetett felmenni a lépcsőn


Februárban már viharos gyorsasággal láttak neki a bontásnak.

A nemzeti ünnep után újabb stádiumába kerül a Széll/Moszkva tér átépítése: a Várfok utcai töltés átépítése miatt több hónapra lezárják a téren található villamosalagutat. A tér felújításának idén január 12-én kezdtek neki, és 2016 tavaszára tervezik a teljes befejezését – olvasható a BKK tájékoztatójában.




Új forgalmi rend lép életbe

„A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd” – írja a BKK.


Február első szombatján már csak ennyi maradt a felüljáróból

A munkálatok kezdete után három héttel sikerült arra járnom először, és megörökíteni az akkori állapotokat. Egyszer lehet, hogy ez is kortörténeti dokumentum lesz, nekem legalábbis mindenképp. Nagy fájdalmam, hogy a gyalogos felüljárón nem sikerült még egyszer utoljára végiggyalogolni, helyette a Mátrában kóvályogtam.


A Vérmező utca igazi spotterdomb lett

Nem fűz semmi komolyabb emlék a térhez, mint sokakat, nem volt számomra találkozási helyszín. Nem volt kultikus pont számomra az óra, bár nyilván tudtam, hogy hol van. Átrohantam a téren, mint sokan mások, legtöbbször a metrótól a várbuszig, gyakorta azon a bizonyos gyalogos felüljárón. Ennyit jelentett nekem a Moszkva.


Munkában az aceloszaurusz

Azért kár, hogy azon a felüljárón többet már nem lehet végigmenni. Februárban már viharos gyorsasággal láttak neki a bontásnak, hét közepén az „acélszaurusz” áldozatává váltak a lépcsők, s nem sok maradt, ami megörökíthető volt.


Az egykori hurokvágány helye a tér közepéről

A Vérmező utca viszont valódi spotterdombbá vált, nem egy embert láttam onnan fotózni. Nem véletlen, hiszen onnan tényleg belátni az egész teret, a munkálatokat, a tér változását, pusztulását, s nyilván az újjászületés lépéseit is majd onnan lehet a legkiválóbban megörökíteni.


A nagykörúti villamosok egykori végállomása

Újabb komolyabb közlekedési változás a téren március 21-ét követően várható, melyben a 4-es, 6-os villamos lesz az érintett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése