2015. március 28., szombat

A Costa Rica-i csoda: Az Unió több tagállamát is lepipálják!




Costa Rica, Nicoya-félsziget (Fotó: Wikipédia)


A Latin-Amerikai állam a térség egyik legfejlettebb országa, s most igazi mérföldkőhöz érkezett.

Miközben itthon mi még azon szöszölünk, hogy Paks2 mégis hogyan, miből, milyen feltételekkel és milyen fűtőanyaggal fog megvalósulni, és jobbára fingunk sincs a beruházás részleteiről, a világ egy másik pontjáról az a hír járja, hogy az idei évben csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét.


Ez a csodaország nem más, mint Costa Rica, melynek az utóbbi időben a jelek szerint nem csak a focija ért el kiemelkedő eredményeket – a legutóbbi, 2014-es brazíliai világbajnokságon a negyeddöntőbe bejutva, történelme legjobb szereplését érte el a válogatott – hanem az energetikai részlege is. A nemzeti áramszolgáltató közlése szerint az év első 75 napján az energiaellátáshoz csak megújuló forrásokat használtak.


Az Intel gyára Costa Rica-n (Fotó: Wikipédia)

A környezetvédelmi mérföldkő elérésében persze nagy szerepet játszanak az ország természeti adottságai is, valamint az időjárás: az év első három hónapjában a térségben heves esőzések voltak, amelyek a vízerőművek termelését növelték. A szükséges árammennyiség négyötödét vízerőművek segítségével állítja elő az ország, s több mint tíz százalék származik geotermikus forrásokból. Ilyenkor jön jól, ha a föld alatt aktív vulkánok sora található. A megújulók arányát javítják még a szélerőművek, a biomassza és a napenergia felhasználása is. 2014-ben az áramellátás hat százaléka származott megújuló forrásokból.

A Latin-Amerikai állam a térség egyik legfejlettebb országa, s több uniós tagállamot, így például Olaszországot is lepipálja. Évek óta a világ öt legzöldebb állama között tartják számon. Rekordja nehezen megdönthető, hiszen a trópusi éghajlatból adódó heves esőzések, a hegyvidéki területek mellett – melyek a vízerőművek építését lehetővé teszik – a lakosság lélekszáma is alacsony, 4,8 millió fő. Az amúgy energiazabáló nehézipar sem jellemző az országban, melynek gazdasága a turizmuson, mezőgazdaságon - banán- és kávétermelésen - és az Intel mikroprocesszor vállalatán alapul.


Fontos, hogy mi is tegyünk valamit bolygónk jövője érdekében

A felelős energiafelhasználásért mi is tehetünk, s nem csak az év egy napján. Ma este lesz ugyanis a Föld Órája nevű rendezvény, este fél kilenc és fél tíz között egy órára elsötétülhetnek közterületek, de jobbára nálunk csak a díszkivilágítást szokás lekapcsolni. Ugyanakkor mi is rengeteget tehetünk, s végső soron a villanyszámlánk láthatja majd a hasznát.

A WWF olyan tippeket ad, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ha elhagyunk egy helyiséget, használjunk energiatakarékos égőket, vagy például, hogy ne hagyjuk stand by állapotban elektromos berendezéseinket. A tévé például ebben az állapotban fogyasztja el energiafelvételének 40 százalékát. „Ne állítsuk túl hidegre hűtőnk és fagyasztónk hőmérsékletét! A hűtőnek 2-5 ºC, míg a fagyasztónak -15 ºC az ideális. Erre tényleg érdemes odafigyelni, a háztartásokban ugyanis a legnagyobb fogyasztók a fűtő- és fagyasztógépek, ezt követik a mosógépek, majd az irodatechnikai gépek, a sort pedig a világítás és egyéb kisebb elektronikus berendezések zárják” – olvasható a foldoraja.hu oldalon.

A Föld Órája 2007-ben indult Sydneyből. Azóta évente már 162 ország mintegy 7000 városában mozgósított állami és üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több száz millió egyéni támogatót, akik közösen léptek fel a fenntartható jövő érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése