2015. szeptember 2., szerda

Különleges vendég érkezett az országba: Zselykét lekapta egy kamera

(Forrás: Aggteleki Nemzeti Park, www.anp.hu)

A farkasok nagyon óvatosak, ez a tíz másodperces felvételen is jól kivehető, s még kameracsapdával sem egyszerű lefotózni őket.

"Nem félünk a farkastól, csak egy kicsit megkóstol" - ugye mindenkinek ismerős ez a kis gyermekdalocska? Az ember ösztönösen, ősidők óta retteg a farkastól, ennek aztán az lett a következménye, hogy jószerével módszeresen kiirtotta például Európában. S ha netán fölbukkan egy-egy példánya az országban, abból kapásból médiaszenzáció lesz.


Azt mondják ugyanis az okosok, hogy a magyarországi területek - összefüggő erdőségek - túl kicsik ahhoz, hogy a nagyvadak huzamosabb időre megtelepedjenek nálunk. Ezért ha vannak, akkor jobbára csak áttévednek Szlovákiából, kóborolnak kicsit, aztán visszatérnek, hacsak önjelölt egyszemélyes szabadcsapatok ki nem végzik őket, mint tették azt a nógrádi macival 2014-ben.

Mostanában mindenesetre kicsit mintha gyakoribbak lennének a farkasokról és medvékről érkező hírek kicsiny hazánkban, ami lehet rémisztő, én inkább azért mégis örülök neki egy kicsit, mert ez azt is jelenti, hogy a populációjuk mérete rendben van, olyannyira, hogy új területeket is keresnek, esetleg éppen az Északi-középhegység erdeiben.



Ahogy most épp Zselyke, a farkaslány teszi, az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) területén. A maga nemében szenzációs esemény történt ugyanis: egy vadkamerával sikerült felvételt készíteni az állatról. Az ANP cikke szerint farkast nagyon ritkán lehet a szabad természetben megpillantani, még a sokat látott vadászok közt is esemény, ha a lesen ülve pillantanak meg egy sziluettet, ami talán farkas is lehetett.

A farkasok nagyon óvatosak, ez a tíz másodperces felvételen is jól kivehető, s még kameracsapdával sem egyszerű lefotózni őket. Ezúttal azonban DNS-mintát is szereztek, így a továbbiakban beazonosíthatóvá válik az ifjú nőstény, akit Zselykének neveztek el. A kameracsapdák fotói és filmfelvételei, illetve a DNS-minták azonosításával nyomon követhetővé válnak a hazánkban élő farkasok, vizsgálhatják a falkák összetételét, rokonsági viszonyaikat, s úgy általában számos információval segíthetik a farkasokkal kapcsolatos kutatómunkát.


A Szelce-völgy kijárata Jósvafő közelében. Korábban erre figyeltek meg farkasokat

A felvételen látható adatok alapján Zselyke júniusban kóborolt el a vadkamera előtt, s egy Facebook-komment alapján az is kiderült, hogy a fokozottan védett faj érdekében nem publikus, hogy a park mely részén készült a felvétel. Korábban egyébként a Jósvafőtől északra, északkeletre, a szlovák határhoz közel fekvő Szelce-völgyről érkeztek olyan hírek, hogy láttak arra farkasokat.

Meg kell említeni az emberi tényező tényezőt is: a farkas, ahogy a vadállatok mind, fél az embertől, ezért inkább elkerüli azokat a területeket, ahol mi vagyunk. Igaz, mi meg elvesszük a vadállatok természetes élőhelyét, de ez most mellékszál. A lényeg, hogy a farkasok kilövése bűncselekmény, nyolc éves börtönnel is jutalmazhatják.



S így a végére bónuszként jöjjön még egy videó: egy héttel Zselyke publikálása után az ANP újabb felvételt hozott nyilvánosságra, melyet ugyanaz a vadkamera készített, ezúttal azonban egy vaddisznócsapat kocogott el a kamera előtt, tíz kicsi malackával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése